BEGUDES ECOLÒGIQUES


A partir d'una selecció de la producció de vinyes certificades com a ecològiques s'obtenen els vins que després del seu procés d'elaboració i un rigorós anàlisi química que confirma la seva naturalesa ecològica és embotellat i certificat també d'ecològic per una denominació d'origen corresponent. També, l'etiqueta verda ecològica marcada amb "producte ecològic" de la Unió Europea, certifica que el producte se sotmet a través dels nivells d'elaboració i comercialització a un sistema que garanteix l'autenticitat del vi ecològic (orgànic, bio o biològic). Tot això es realitza amb la finalitat d'evitar fraus, - falsos bio - i donar la tranquil · litat al consumidor que en comprar vins ecològics realment ho són.
En el sector de les begudes ecològiques també cal destacar altres productes de la mateixa qualitat i proveïts de certificació. La majoria d'ells només es poden comprar en botigues especialitzades encara que cada dia apareixen nous productes ecològics a les prestatgeries dels supermercats. La llet ecològica, els sucs ecològics, xarops, begudes de soja, la cervesa ecològica o els olis d'oliva i gira-sol. Un cas de sucs de fruites amb molt èxit és el suc de noni orgànic, el qual posseeix moltes i beneficioses propietats per a la salut i que podem trobar en botigues especialitzades. Les begudes elaborades a partir de fruits secs o llavors són una excel · lent alternativa per a les persones que no poden prendre llet. Els olis, especialment, l'oli d'oliva ecològic és un producte carregat de magnífiques propietats per a la salut i que es pot comprar en molts supermercats.

TOMATE

TOMATE

divendres, 10 d’abril del 2015

Com fer cervesa casolana o artesana (2)

COM FER LA CERVESA PAS A PAS
Per a aquesta recepta, tipus Lager, farem servir:

  • 14 litres d'aigua
  • 3 kg d'ordi maltat
  • 7 grams de llúpol
  • 1 sobre de 6 grams de llevat Saccharomyces carlsbergensis - és a dir llevat tipus Lager.

El primer pas és esterilitzar tots els estris , ja que encara que sigui veritat que volem que els nostres amics fongs fermentin el sucre és important que sigui el fong correcte, en cas contrari en comptes de cervesa podrem obtenir un líquid amb gust de iogurt passat o amb olor de peus. Per esterilitzar es pot usar des Mètode Milton (molt car) fins lleixiu alimentària (bastant més barata).
El segon pas és moldre la malta d'ordi , ja que així serà més fàcil passar tot el sucre dels grans a l'aigua, es pot utilitzar des d'un molinet de cafè fins a la thermomix. Cal anar amb compte ja que no volem que es faci farina, sinó que un gra ha de desfer-se en trossets.
Ara ja podem començar la maceració de la malta : col·loquem 9 litres d'aigua en una olla i la portem al foc fins que arribi a la temperatura de 75 ° C, quan arribi aquesta temperatura afegim l'ordi de malt mòlt. Cal moure fins a desfer tots els grumolls. Mantindrem aquesta cocció durant 2 hores sense deixar que la temperatura baixi dels 63 ° C o que passi dels 70 ° C. De tant en tant, remenarem la mescla amb un cullerot.

Filtratge : passades les 2 hores de maceració colarem la mescla. Potser és l'etapa més pesada, ens interessa fer un filtrat delicat, perquè en cas contrari la cervesa farà massa pou, per això podem fer un parell de filtrats, començant per un colador amb forats grans i acabant amb un colador de tela. Per experiència és preferible fer diverses fases de colat, cada vegada amb un colador més fi que anar al colador de tela directament. Si vas directament al colador de tela l'excés de matèria sòlida provocarà un taponament i estaràs tota la tarda esperant que es coli el líquid.
Després del filtrat i per aprofitar tot el sucre dels grans, tornarem a portar 5 litres d'aigua a 75 ° C i bolcarem els grans que acabem de filtrar, esperem 10 minuts i tornem a filtrar.
Pots utilitzar els grans sobrants per fer compost, donar-los a les gallines o als ocells i fins i tot barrejar en receptes de galetes i pastissos, encara que la closca de l'ordi i els grans més durs són difícils de mastegar i poden resultar molestos.

El líquid resultant és el most de cervesa i el següent pas és afegir el llúpol . Per a això portarem el most a 100 ° C, afegirem la meitat del llúpol i bullirem el líquid durant 55 minuts, afegim la resta del llúpol i bullim 5 minuts més.

El següent pas és afegir el llevat , però abans de fer-ho hem de baixar la temperatura del líquid a 25 ° C. És important baixar la temperatura ràpidament en cas contrari la barreja estarà en contacte amb molts patògens de l'aire i es pot contaminar. Per baixar la temperatura col·locarem l'olla dins d'un recipient amb aigua i gel. Si el recipient és de plàstic és important col·locar una taula de tallar o un maó entre l'olla i el fons del recipient per evitar que es fongui.
Mentre el most es refreda es prepara el llevat: s'escalfa aigua a 20 ° C, s'aboca en un got esterilitzat, es barreja bé, es tapa amb un film plàstic i es deixa reposar durant 20 minuts.
Després aboquem el líquid amb el llevat en el most a 25 ° C, el movem durant 5 minuts. L'objectiu és oxigenar el líquid de manera que l'ideal és utilitzar una escumadora gran.

El següent pas és portar el líquid al fermentador, tancar hermèticament, i col·locar l' airlock amb una petita quantitat d'aigua i unes gotes de esterilitzant en el seu interior (del airlock).
Ara comença el procés de fermentació , ja no has de treballar, només observar i esperar. El fermentador ha d'estar protegit de la llum i en un lloc de temperatura constant entre 20 ° C i 30 ° C. El període de fermentació depèn de la temperatura i dura entre 4 i 8 dies. Durant la fermentació es farà escuma a la part superior del most, també es formarà gas carbònic que anirà sortint pel airlock, fent "plop-plop" que és el típic so de les bombolles de gas passant per l'aigua. Quan acabi la fermentació el "plop-plop" s'interromp, desapareix l'escuma de la part superior del most i en el fons del fermentador es veu el llevat reposada. És el moment de fer el transvasament a les ampolles.
Primer vam traslladar el líquid a un altre fermentador amb l'ajuda d'un tub de transvasament connectat a l'aixeta. A l'antic recipient es quedarà el llevat reposada en el fons i en el nou recipient nostra cervesa acabada de néixer, i dic nounada perquè abans que puguem gaudir cal deixar madurar a l'ampolla.

Ara afegirem més sucre al most fermentat. Al most queden algunes llevats que en afegir sucre seguiran fermentant, però com estaran hermèticament tancades dins de l'ampolla el gas carbònic no podrà anar-se'n i quedarà pres a la cervesa de manera que en obrir-tindrem la tan estimada escuma. Aquest procés s'anomena carbonatació .
S'afegeixen 3 grams de sucre per litre de most. Portem un cassó amb 250 ml d'aigua al foc i li fem bullir, afegim tot el sucre i movem fins que es dissolgui totalment, després ho bolquem en el nostre most fermentat i movem perquè es barregi bé.

Després fem el transvasament del most a les ampolles amb l'ajuda d'un tub de transvasament. Les ampolles de cervesa de supermercat tenen el vidre més fi i no serveixen per embotellar, ja que no aguanten la pressió de la cervesa carbonatada naturalment. Cal usar ampolles de cerveses artesanes o les retornables de bars i restaurants. Un truc senzill és tot l'ampolla, el resultat en pes ha de ser el 70% de la seva capacitat en líquid. Per exemple una ampolla de 500ml, ha de pesar 350 grams per poder ser utilitzada (500 x 70/100 = 350).
Omplim les ampolles, deixant 3 dits d'aire com a mínim en la part superior, en cas contrari la pressió de la carbonatació serà massa i l'ampolla petarà, i les tanquem amb una xapa i el tenca-ampolles.

Maduració : guardem les cerveses a peu, en un lloc protegit de la llum i amb temperatures entre 18 ° C i 30 ° C durant 9 mesos. Després de 9 mesos tindràs una deliciosa cervesa casolana. A partir dels 3 mesos ja es pot obrir la cervesa però la seva maduració no estarà completa, hi haurà menys escuma i el sabor serà més suau, sense cos.

dijous, 9 d’abril del 2015

Com fer cervesa casolana o artesanal (1)

ELS INGREDIENTS DE LA CERVESA

És increïble que puguin existir tantes marques de cervesa partint d'una quantitat tan petita d'ingredients. La base de la recepta de cervesa conté: aigua, malt d'ordi, llúpol i llevat. Res més.

L' aigua és el principal ingredient de la cervesa, les aigües dures (és a dir: riques en sals minerals, més de 1.500 mg de residu sec) són les recomanades per fer cervesa negra i les aigües toves (és a dir: pobres en minerals, menys de 500 mg de residu sec) són les recomanades per fer la cervesa rossa.
La malta d'ordi és el següent ingredient de la cervesa. Un gra d'ordi té molt midó (que no serveix per fer cervesa) i una mica de sucre fermentable (que és el que s'usa per fer-la) per augmentar la quantitat de sucre disponible es fa el maltejat que consisteix en deixar que l'ordi germini , ja que en el procés de germinació el midó es transforma en sucre, i després interrompre aquest procés torrant lleugerament el gra. En resum la malta ordi és l'ordi germinat i posteriorment torrada.


El següent ingredient és el llúpol és una planta de la família de les Cannabinaceas i la seva funció és aromatitzar i conservar la cervesa, gràcies a les seves propietats antisèptiques.
Finalment, arribem a l'últim ingredient: el llevat . Els llevats són fongs microscòpics responsables de transformar el sucre en alcohol i de produir gas carbònic. El gas carbònic és el responsable que la cervesa tingui escuma. El llevat s'alimenta del sucre i com residus produeix alcohol i gas carbònic, aquest procés s'anomena fermentació. Gràcies llevats per la vostra tasca!

Hi ha dos tipus de llevat: els de fermentació baixa i els de fermentació alta . La fermentació alta s'anomena així perquè passa a la part superior del most, necessita a baixes temperatures, entre 6 a 10 ° C, el llevat utilitzat és la Saccharomyces cerevisiae i produeix cerveses tipus Ale. La fermentació baixa, ocorre en la part inferior del most, necessita una temperatura entre 14 i 20 ° C, es fa amb el llevat Saccharomyces carlsbergensis i produeix cervesa tipus Lager.